BKYK KARARI 2020-38

BASIN KONSEYİ, YENİ AKİT GAZETESİ HAKKINDAKİ ŞİKAYETTE ‘KINAMA’ KARARI ALDI

YÜKSEK KURUL KARARI

DOSYA NO                        :  2020- 38

KARAR TARİHİ : 04.11.2020

İNCELEME BAŞLATAN :  Basın Konseyi Genel Sekreterliği

İNCELEME BAŞLATILANLAR : 1) Rasim BOLBOL (Yeni Akit gazetesi yazarı)
(Halkalı Merkez Mah. Dereboyu Cad. No: 65/3 KÜÇÜKÇEKMECE/İSTANUL)

2) Ali İhsan KARAHASANOĞLU (Yeni Akit Sorumlu Yazı İşleri Müdürü)
(Halkalı Merkez Mah. Dereboyu Cad. No: 65/3 KÜÇÜKÇEKMECE/İSTANUL)

İNCELEME KONUSU        :

Yeni Akit gazetesinde 22.10.2020 tarihinde Rasim Bolbol imzasıyla yayımlanan “Millete ‘g.t kılı’ diyen Bekir’e pamuğu tıkadılar” başlıklı yazıda, vefat eden Sözcü gazetesi yazarı Bekir Coşkun için kullanılan ifadelerde Basın Meslek İlkeleri’nin ihlal edildiği gerekçesiyle Basın Konseyi Genel Sekreterliği’nce herhangi bir şikayet beklenmeden resen inceleme başlatılmıştır.

Şikayet konusu yazıda, iktidarların ve güç odaklarının değil, halkın yanında yer aldığı için milyonların gönlünde taht kuran ve son yolculuğuna sevgi seliyle uğurlanan duayen gazeteci Bekir Coşkun’un anısına kara çalınmış, iftira atılış, hakaret edilmiştir. Baştan aşağı her türlü her türlü hukuk, ahlak ve vicdan sınırlarını aşan yazıda özetle şu ifadeler almıştır:

Bekir Coşkun ne kadar çabalasa da bir imamın eline düştü.
Sanki hiç musalla taşına uzanmayacakmış gibi ömür tüketti.
Hayatı boyunca hep ezan ve sala düşmanlığı yaptı. Ama kaderin cilvesine bak ki, son yolculuğuna ezan ve sala ile uğurlandı.
İslam düşmanlığı ile doğup, İslam düşmanlığı ile öldü sizin anlayacağınız.
O Mustafa Kemal’e peygamber, Nutuk’a kutsal kitap, Anıtkabir’e Kabe muamelesi yapıp kendi ‘din’ini doyasıya yaşadı ama bu toplumun kahir ekseriyetinin dini olan İslam’a sürekli dil uzattı.
O, maşeri vicdana hep kulak tıkadı. Elbette bu kulak tıkamalar, gassalın kendisine pamuğu tıkamasına engel olamadı.
Bu adam şimdi kabirde. Ne yaptıysa, karşılığını eksiksiz olarak göreceği bir süreç başladı artık onun için.
Mahut edepsizin hayırla anılmaması gayet doğal değil mi sizce de?”

Yazıda “Ölülerinizi hayırla yad ediniz” hadisi de hatırlatılarak, buna karşın Bekir Coşkun için “Bizim ölümüz olacak değil herhalde… Boşuna rahmet beklesin, Bekir Çoşkun’a hakkımızı helal etmiyoruz” ifadesine de yer verilmiştir.

UZLAŞMA ÖNERİSİ        :

Yeni Akit köşe yazarı Rasim Bolbol ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ali İhsan Karahasanoğlu’na, söz konusu yazıyla nedeniyle haklarında Basın Konseyi Genel Sekreterliği tarafından resen inceleme başlatıldığına ilişkin 23.10.2020 tarihinde PTT aracılığı ile bildirimde bulunulmuş, posta ‘alındı’ belgesi gelmiştir.

Şikayet edilenler herhangi bir yanıt vermemiş; ancak Rasim Bolbol yazısına gelen tepkilere karşı ikinci bir yazı kaleme almıştır. “Ölenin arkasından konuşulmaz” denilerek yoğun tepkiyle karşılaştığını itiraf eden Rasim Bolbol, “Malum zevat, günlerdir milletin önüne yem atıyor. Savundukları zatın ahlak dışı yazılarını görmüyorlar, ancak o yazıları gündeme getirdiğimiz için bizi tefe koyuyorlar. Bu resmen ‘cambaza bak’ taktiğidir” ifadelerini kullanmıştır. Bu durumda uzlaşma zemini bulunamamıştır.

DEĞERLENDİRME          :

Şikayet edilen köşe yazısı Yeni Akit gazetesinde ve gazetenin internet sitesinde 22.10.2020 tarihinde “Millete ‘g.t kılı’ diyen Bekir’e pamuğu tıkadılar” başlığı ile yayımlanmıştır. Rasim Bolbol imzasıyla yayımlanan yazının konusu Sözcü gazetesi yazarı Bekir Coşkun’un vefatı ve toprağa verilmesidir.

Basınımızın yazı ustası olarak bilinen birkaç yazardan biri olan, duayen gazeteci Bekir Coşkun, yıllardır mücadele ettiği akciğer kanserinden 18.10.2020 günü vefat etmiş, 20.10.2020 günü Ankara’da, 21.10.2020 günü de doğduğu yer olan Şanlıurfa’nın Tülmen Köyü’nde düzenlenen törenlerle, son yolculuğuna sevgi seliyle uğurlanmıştır. Bekir Coşkun’un toprağa verilmesinden bir gün sonra da Yeni Akit gazetesinde, başlığından son satırına kadar onu kötüleyen; hakaret ve iftira bir yana, etik olarak vefat eden bir kişi için asla söylenmeyecek ifadelerin yer aldığı söz konusu köşe yazısı yayımlanmıştır.

Söz konusu yazıda, bilimi ve toplumun aydınlanmasını önceleyen Bekir Coşkun’un, din sömürüsü yapan siyasetçilere; laiklik karşıtlarına; Atatürk ve Cumhuriyet’in kuruluş değerleriyle sorunu olanlara; ülkenin kaynaklarını ve doğayı talan edenlere karşı çıkıp şiirsel üslupla kaleme aldığı yazılarındaki bazı ifadeler cımbızla alınarak kullanılmıştır.

Yeni Akit gazetesi ve yazarı Rasim Bolbol, elbette Bekir Coşkun’un yazılarını beğenmeyip eleştirme, hatta kendisini sevmeme hakkına sahiptir. Bu haklarını da etik kuralları ihlal etmeden kullanmış olsalar, eleştiri ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmek gerekirdi.

Oysa söz konusu yazının “Millete ‘g.t kılı’ diyen Bekir’e pamuğu tıkadılar” başlığı dahil metindeki birçok ifadede gazetecilik etik kuralları ihlal edilmiştir. Yazıdaki İslam düşmanlığı ile doğup, İslam düşmanlığı ile öldü”, “Kaderin cilvesine bak ki, son yolculuğuna ezan ve sala ile uğurlandı”, “Kendi ‘din’ini doyasıya yaşadı ama bu toplumun kahir ekseriyetinin dini olan İslam’a sürekli dil uzattı” ifadeleriyle Bekir Coşkun’un inancı sorgulanmış, ‘İslam düşmanı’ ilan edilmiştir.

Bekir’e pamuğu tıkadılar”, “Ne kadar çabalasa da bir imamın eline düştü”. “Gassalın kendisine pamuğu tıkamasına engel olamadı” ifadeleriyle de Bekir Coşkun’un dini kurallara göre toprağa verilmesiyle alay edilmiştir.

Yazıdaki “Bu adam şimdi kabirde. Ne yaptıysa, karşılığını eksiksiz olarak göreceği bir süreç başladı artık onun için”, “Mahut edepsizin hayırla anılmaması gayet doğal değil mi sizce de?”, “Bizim ölümüz olacak değil herhalde. Boşuna rahmet beklemesin” ifadeleriyle nefret söyleminde bulunulmuştur.

Özetle söylemek gerekirse; her türlü hukuk, ahlak ve vicdan sınırlarını aşan saldırıyla, okurlarının ve toplumda geniş bir kesimin gönlünde yer ettiği için son yolculuğuna sevgi seliyle uğurlanan bir yazarın manevi hatırasına kara çalınmıştır. İnançların sorgulanması, iftira ve nefret söylemleri, eleştiri ve ifade özgürlüğü kabul edilemez. Yazıda, Basın Meslek İlkeleri’nin 2’nci ve 13’üncü maddeleri ihlal edilmiştir.

SONUÇ :

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, salgın nedeniyle 04.11.2020 tarihinde video konferansla yaptığı toplantıda, şikayet başvurusuyla ilgili dosyayı müzakere etmiştir.

Yüksek Kurul üyeleri şikayet konusu yazıyla ilgili Basın Konseyi’nin resen işlem başlatmasının yerinde olduğu görüşünde birleşmişlerdir. Söz alan üyeler, şikayet edilen yayın organının, görüşlerine karşı olduğu siyasiler başta olmak üzere vefat eden çeşitli kesimden bir çok insanın ardından bu tür yazılar yayınlamayı alışkanlık haline getirdiğini; şikayet konusu yazıda ağır etik ihlali olduğunu ve kınanması gerektiğini savunmuştur. Genel Sekreterlik önerisinde Basın Meslek İlkeleri’nin 2’nci ve 13’üncü maddelerinin ihlal edildiği görüşüne ittifakla katılan üyeler, ancak bunun yeterli olmadığını, bunun yanında1’inci maddenin de ihlal edildiğini ve bu yönde karar alınması eklenmesini dile getirmiştir.

Yüksek Kurul, şikayet konusu yazıda Basın Meslek İlkeleri’nin “Yayınlarda hiç kimse; ırkı, cinsiyeti, yaşı, sağlığı, bedensel ve zihinsel engeli, sosyal düzeyi ve dini inançları nedeniyle kınanamaz, aşağılanamaz” şeklindeki 1’inci;

“Düşünce, vicdan ve ifade özgürlüğünü sınırlayıcı; genel ahlak anlayışını, din duygularını, aile kurumunun temel dayanaklarını sarsıcı yayın yapılamaz” şeklindeki 2’nci;

Gazeteci, şiddet, nefret, zorbalık ve ayrımcılığı özendirici, insani değerleri incitici yayın yapamaz” şeklindeki 13’üncü maddelerinin OY BİRLİĞİ ile ihlal edildiğini saptamıştır.

Yüksek Kurul’da yapılan oylamada:

a) Başvurunun kabulüne,

b) Yeni Akit gazetesinde yayımlanan “Millete ‘g.t kılı’ diyen Bekir’e pamuğu tıkadılar” başlıklı yazı nedeniyle Genel Sekreterlik tarafından resen başlatılan incelemeyle ilgili olarak, Yeni Akit yazarı Rasim Bolbol ve Yeni Akit Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ali İhsan Karahanoğlu hakkında OY BİRLİĞİ ile ‘KINAMA’ kararı vermiştir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın