BASIN KONSEYİ, DERSİMTV.NET İNTERNET HABER SİTESİ HAKKINDAKİ ŞİKÂYETTE, ‘UYARI’ KARARI VERDİ
YÜKSEK KURUL KARARI
DOSYA NO : 2022- 55
KARAR TARİHİ : 21.12.2022
ŞİKÂYET EDEN : Cem TEKİNOĞLU (Bilgi İşlem Daire Başkanı.)
ŞİKÂYET EDİLEN : Doğan Can SARITAŞ (DERSİMTV.NET Genel Yayın Yön.)
ŞİKÂYET KONUSU :
DESİMTV.NET internet haber sitesinde 7.11.2022 tarihinde “Cem Tekinoğlu’na ‘Tacizci’ diyen Öğrenciye Dava Açıldı” başlığı ile yayınlanan haberde, Basın Meslek İlkeleri’nin ihlal edildiği iddiasıyla şikâyette bulunmuştur.
Şikâyetçi olan Munzur Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Cem Tekinoğlu, Basın Konseyi’ne 9.11.2022 tarihinde yaptığı başvuruda, şikâyet konusu haberin kendisini itibarsızlaştırmak amacıyla yayınlandığını savunmuştur. Sosyal medyadan kendisine iftira atan bir kişi hakkında şikâyetçi olduğunu, dersimtv.net haber sitesinde yayınlanan haberde hakkında dava açılan bu kişinin adı bile yazılmazken şikâyetçi olduğu için ‘Tacizci’ suçlamasında bulunulduğunu belirten Cem Tekinoğlu, başvuruda şu ifadelere yer vermiştir:
“Haber içeriği incelenirse siyasi görüşüm nedeniyle şahsımı itibarsızlaştırmak amacıyla haber yapıldığı görülecektir. Hukuki hakkımı kullanarak, hali hazırda üniversite öğrenici olmayan Dilara Aras adlı kişiden şahsıma yönelik paylaşımları nedeniyle şikâyetçi oldum. Şikâyetçi olduğum kişinin adı dahi anılmamıştır. Tacizci tırnak içine alınarak sanki gerçekmiş gibi adeta şahsıma hakaret edilmiştir. Hakkımda bugüne kadar adli ve idari hiçbir soruşturma açılmamıştır. Yapılan haberler aşağıda belirtilen Basın Meslek İlkelerine aykırıdır.”
Başvuruda, haberde Basın Meslek İlkeleri’nin 12 ayrı maddesinin ihlal edildiği ileri sürülerek, şikâyet edilen hakkında gereken kararın alınması talep edilmiştir.
UZLAŞMA ÖNERİSİ:
Şikâyet edilen internet sitesinin posta adresi bulunmamaktadır. Bu nedenle başvuru şikâyet edilen DESİMTV.NET Genel Yayın Yönetmeni Doğan Can Sarıtaş’a sitenin web sayfasındaki dersimtvnet@gmail.com iletişim adresi üzerinden gönderilmiştir.
Şikâyet edilen, başvurudaki iddialara süresinde yanıt vermemiş ve taraflar arasında uzlaşma sağlanamamıştır.
GENEL SEKRETERLİK GÖRÜŞÜ :
Şikâyet edilen “Cem Tekinoğlu’na ‘Tacizci’ diyen Öğrenciye Dava Açıldı” başlıklı haber, DESİMTV.NET internet haber sitesinde 7.11.2022 tarihinde, şikâyetçinin çalışma ofisinde çekildiği anlaşılan fotoğrafıyla yayınlanmıştır. Haber şöyledir:
“Munzur Üniversitesi’nde kadın öğrencilere yönelik tacizle gündeme gelen Bilgi İşlem Daire Başkanı Cem Tekinoğlu’na ‘tacizci’ diyen öğrenciye dava açıldığı öğrenildi.
Bir paylaşımda ve beyanlarında Cem Tekinoğlu için ‘yalaka ve tacizci’ beyanlarında bulunan kadın öğrenci için savcılık iddianame hazırladı. AKP’den milletvekili aday adayı da olan Tekinoğlu hakkındaki iddialar sonuçlandırılmadan ve herhangi bir işlem yapılmadan, kadın öğrenciye dava açıldı. Tekinoğlu için taciz iddialarını dile getiren kadın öğrencinin hapsi isteniyor.
Geçmiş dönemde de Munzur Üniversitesi’nde görevli Cem Tekinoğlu’nun tacizde bulunduğunu, öğrencileri tehdit ederek vali, kaymakam ve üst düzey kamu görevlileri ile para karşılığı cinsel ilişkiye zorladığı iddiaları meclis gündemine taşınmıştı. Dersim Kadın Platformu da, Munzur Üniversitesi’nde yaşanan taciz iddialarının aydınlatılarak Cem Tekinoğlu hakkında soruşturma başlatılmasını istemişti.”
Haberin konusu, şikâyetçiye yönelik sosyal medyada paylaşımında ‘yalaka ve tacizci’ suçlamasında bulunan öğrenci hakkında açılan davadır. Üniversitede daire başkanlığı görevinin yanı sıra bir siyasi partiye mensubiyeti bulunan şikâyetçi, toplumdaki saygınlığını hedef aldığını ileri sürdüğü kişi hakkında yargıya başvurmuştur. Savcılık şikâyeti inceleyip soruşturmaya gerek görmüş, iddianame hazırlanarak dava açılmıştır. İddianamede, üniversitede daire başkanı olan şikâyetçi mağdur/davacı, ona ‘yalaka ve tacizci’ suçlamasında bulunduğu ileri sürülen öğrenci şüpheli/davalı olarak yer almıştır. Bilim yuvası üniversitede bir ‘taciz’ iddiası önemlidir, dava konusu olmasının haber değeri vardır.
Gazetecinin görevi olayları araştırıp gerçeği ortaya çıkarmak, gizlemeden, bozmadan ve çarpıtmadan kamuoyuna aktarmaktır. Ayrıca somut olgudan hareket ederek yapacağı haberle, okurun serbestçe kanaat oluşturabilmesini sağlamak, buna engel olacak yorum, eleştiri ve kanaat bildirmekten sakınmak temel ilkedir. Şikâyet edilen haberde olayın öznesi olan şüphelinin adı rumuzlu olarak da verilmeden sadece ‘kadın öğrenci’ denilip gizlenirken; mağdur ise açık adı, görevi, fotoğrafı, siyasi aidiyeti açıkça yazılarak teşhir edilmiştir. Haberde ‘objektiflik’ ölçütü gözetilmemiş, iddianame içeriğine yer verilmemiş, şikâyetçinin ‘tacizci’ olduğu algısını hedefleyen kurgu ve üslup kullanılmış ve aynı amaca yönelik yorum yapılarak kanaat belirtilmiştir.
Açıklanan bu nedenlerle şikâyet edilen köşe yazısında Basın Meslek İlkeleri’nin, “Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez” şeklindeki 4’üncü;
“Yasaların suç saydığı eylemler, gerçek olduğuna inandırıcı makul nedenler bulunmadıkça kimseye atfedilemez” şeklindeki 10’uncu maddelerinin ihlal edildiği kanaatindeyiz. Şikâyet edilen hakkında Basın Meslek İlkeleri’nin 4 ve 10’uncu maddelerini ihlalden ‘UYARI’ kararı alınmasını öneririz.
YÜKSEK KURUL’UN DEĞERLENDİRMESİ :
Basın Konseyi Yüksek Kurulu, 21.12.2022 tarihinde yaptığı toplantıda başvuruyu görüşmüştür.
Genel Sekreterin raporunu okumasının ardından dosyanın müzakeresine geçilmiş ve söz alan üyeler, şikâyet edilen haberde Basın Meslek İlkeleri’nin ihlal edilip edilmediği konusunda farklı görüş açıklamışlardır.
Etik ihlali olmadığı görüşündeki üyeler, haber konusunun şikâyetçiye ‘tacizci’ suçlamasında bulunan kişi hakkında açılan dava olduğunu, şikâyetçi hakkında geçmişteki bazı iddiaların da hatırlatıldığını belirterek haberde görünür gerçeğin yansıtıldığını savunmuşlardır. Genel Sekreterlik raporunda, haberde davadaki mağdurun açık kimliği ve fotoğrafı yayınlanıp ifşa edilirken, olayın asıl öznesi olan yargılanan kişin ‘kadın öğrenci’ denilip kimliğinin gizlendiği değerlendirmesini yersiz bulan bu üyeler, konunun ‘taciz’ olduğunu ve kadının kimliğinin gizlenmesi gerektiğini söylemişlerdir.
Etik ihlali olduğu görüşünü savunan üyeler ise rapordaki tespitleri isabetli, ancak eksik bulduklarını dile getirmişlerdir. Haberin güncellik ve gerçeklik koşullarına uygun olması gerektiğini vurgulayan üyeler, geçmişteki iddiaların hatırlatılıp, davanın seyri ve iddianame içeriğine ilişkin herhangi bir bilgiye yer verilmeyen haberin bu asgari koşulları taşımadığına dikkat çekmişlerdir. Bu görüşteki üyeler, davada mağdur konumundaki şikâyetçinin haberde açık kimliği, görevi, siyasi görüşünün yazılıp fotoğrafının abartılı kullanmasının ifşa amacına yönelik olduğunu ve ‘tacizci’ algısı yaratılarak kamuoyundaki saygınlığına zarar vermenin hedef alındığını savunmuşlardır.
Yüksek Kurulda yapılan tartışmalarda çoğunluk, haberde etik ihlali olduğu görüşünü dile getirmiş, internette adı ve ‘taciz’ sözcüğü ile arama yapıldığında şikâyetçinin fotoğrafıyla birlikte bu haberin görüleceğine de dikkat çekilmiştir.
SONUÇ :
Müzakerenin tamamlanmasının ardından oylamaya geçen Yüksek Kurul, şikâyet konusu haberde Basın Meslek İlkeleri’nin “Kişileri ve kuruluşları eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez” şeklindeki 4’üncü;
“Yasaların suç saydığı eylemler, gerçek olduğuna inandırıcı makul nedenler bulunmadıkça kimseye atfedilemez” şeklindeki 10’uncu maddelerin ihlal edildiğini OY ÇOKLUĞU ile saptamış, şikâyet edilen hakkında OY BİRLİĞİ ile ‘UYARI’ kararı almıştır.
Sonuç olarak, şikâyet edilen DERSİMTV.NET internet haber sitesi Genel Yayın Yönetmeni Doğan Can Sarıtaş hakkında Basın Meslek İlkeleri’nin 4 ve 10’uncu maddelerini ihlalden OY BİRLİĞİ ile ‘UYARI’ yaptırımı uygulanmasına karar verilmiştir.