BKYK KARARI 2019-27

DOSYA NO                :   2019- 27 

KARAR TARİHİ     :   20.11.2019

ŞİKAYETÇİ                :  Azat BARIŞ (HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı)
Barbaros Mah. Tahran Cad. Büklüm Sok. No:117 Kavaklıdere- ÇANKAYA/ANKARA)

ŞİKAYET EDİLEN  :  Ersin ÇELİK (Yeni Şafak Gazetesi Yazı İşleri Müdürü)
Maltepe Mah. Fetih Cad. Maltepe Yolu No: 6 Topkapı- ZEYTİNBURNU/İSTANBUL)

ŞİKAYET KONUSU  : 

Yeni Şafak Gazetesinde 14.09.2019 tarihinde yayımlanan ‘Saldırıyı HDP yaptı’  başlıklı  haberde, 5 milyondan fazla seçmenin oy verdiği bir partiye iftira atıldığı ve saldırıda bulunduğu; parti teşkilatı ve seçmenlerine saldırılara zemin hazırlandığı ileri sürülerek şikayette bulunulmuştur.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Basın, Yayın ve Propagandadan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Azat Barış tarafından 20.09.2019 tarihinde yapılan şikayet başvurusunda özetle şöyle denilmiştir:

“Yeni Şafak Gazetesi, Türkiye’nin üçüncü büyük partisi olan Halkların Demokratik Partisi’ne iftirayı sayfalarına taşımakta beis görmemiştir.

Gazete kendisini yargı organı yerine koyarak, varlık gerekçesi Türkiye’de şiddet ve çatışma ortamını bitirmek olan partimizi ‘olayın faili ve suçlusu’ olarak ilan etmiştir. Bu sorumsuz, ilkesiz ve suç niteliğindeki ‘habercilik’ ülkedeki tansiyonun yükselmesine neden olmakla kalmayacağı gibi; ülkenin diğer bölgelerindeki HDP seçmenlerine yönelik her türden saldırılara da zemin hazırlayıp, can ve mal güvenliğini tehlikeye atarak toplumsal barışı zedeleyecektir.

Yeni Şafak için bu yeni bir durum değildir. Geçtiğimiz yıllarda benzer yalan ve kışkırtıcı yayınlar neticesinde, partimiz teşkilatlarına ve seçmenlerine yönelik şiddet olayları ve can kayıplarının yaşandığını arşivlere bakıp görmek mümkündür.

Gazeteci habere, gerçeğe ve haber kaynağına karşı sorumlu olduğu kadar topluma karşı da sorumludur. Manşetten verilen bu haberde Konseyinizin de işaret ettiği ve uluslararası arenada kabul gören Basın Meslek İlkeleri’nin birçok maddesi ihlal edilmiştir.”

Şikayet başvurusunda söz konusu haberle ilgili Basın Meslek İlkeleri’nin 3, 4, 6, 9, 10, 12 ve 13’üncü maddelerinden işlem yapılması talep edilmiştir.

UZLAŞMA ÖNERİSİ          : 

Şikayet başvurusu, şikayet edilen Yeni Şafak Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik’e 23.09.2017 tarihinde PTT ile ulaştırılmış ve posta ‘alındı’ belgesi gelmiştir.

Şikayet edilen, şikayet başvurusundaki iddialara süresinde herhangi bir yanıt vermemiş, taraflar arasında uzlaşma sağlanamamıştır.
DEĞERLENDİRME VE SONUÇ         :

Yeni Şafak gazetesi 14.09.2019 günkü nüshasında, Diyarbakır’ın Kulp İlçesi’ne bağlı Ağaçkoru Köyü yakınlarında 12.09.2018 tarihinde terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirilen saldırıyla ilgili haberi manşetten ‘Saldırıyı HDP yaptı’ başlığı ile yayımlamıştır.

Haberin spotunda ‘Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde odun toplamaya giden köylüleri hedef alan bombalı terörde şehit olanların sayısı 7’ye yükseldi. Soruşturmada tüm izler HDP’ye çıktı. Belediye araçlarının saldırıdan önce bölgede çalıştığı tespit edilince, HDP’li 2 belediye eş başkanı, ilçe başkanı ve Fen İşleri Müdürü gözaltına alındı’  ifadeleri yer almıştır.

Haberde, odun yüklü traktörün geçişinden hemen sonra teröristlerin el yapımı patlayıcıyı infilak ettirdiği, patlamanın etkisiyle köylülerin bulunduğu kamyonetin şarampole yuvarlandığı, olayda 7 kişinin öldüğü, 10 kişinin yaralandığı anlatılmış, olay yeri görüntüleri ve ölenlerin cenaze töreni fotoğrafları kullanılmış, cenazeye katılanların ‘Kahrolsun PKK’ sloganları attığı ifade edilmiştir.

Olayla ilgili soruşturmaya da yer verilen haberde, ‘Bölge halkı, saldırıdan kısa süre önce HDP’li Kulp Belediyesi’ne ait araçların bölgede çalışma yaptığını ifade etti’, ‘Soruşturma kapsamında -bölgede belediyeye ait araçların görüldüğü bilgisi üzerine- HDP’li Kulp Belediyesi Eş Başkanları Mehmet Fatih Taş ve Fatma Ay ile HDP Kulp İlçe Başkanı Mehmet Abidin Kahraman ve Belediye Fen İşleri Müdürü Şener Aktaş gözaltına alındı’, ‘Güvenlik kaynakları, daha önce de bölgede yürütülen operasyonlarda terör örgütünün inlerinde Kulp Belediyesi’ne ait poşetler içinde gıda malzemeleri ele geçirildiğini dile getirdi’, ‘HDP’li belediyeler daha önce de terör örgütü PKK’ya açıktan verdiği destekle gündeme gelmişti’  ifadeleri kullanılmıştır. Doğudaki sivil toplum örgütlerinin de saldırıya tepki gösterdiği, ‘PKK’yı lanetleme mitingleri’ yapıldığı anlatılmıştır.

Belediye otoparkından araçların giriş- çıkış kayıtları ve ilçedeki güvenlik kameraları görüntülerinin incelendiği belirtilen haberde, ‘Saldırının ardından güvenlik güçlerince PKK’lı teröristlere yönelik, bölgede başlatılan operasyon ise sürüyor’ denilmiştir.

Habere konu olay, bölücü terör örgütü PKK’nın kanlı eylemlerinden biridir ve daha önceki benzerleri gibi kamuoyunda sarsıcı etkisi olmuştur. Elbette toplumu derinden etkileyen böyle bir olayı şikayet edilen gazetenin yayın politikası gereği manşetten vermiştir.

Haberde, soruşturmada ulaşılan bilgiler, ortaya atılan iddialar, suçlanan ve gözaltına alınanların kim oldukları, görevleri yer almaktadır ve bunlar haberin ana unsurlarıdır. Patlamadan önce belediye araçlarının bölgede görüldüğüne yönelik iddiaları üzerine, HDP’li belediye başkanı ve bazı kişilerin ‘şüpheli’’ olarak gözaltına alındığı bilgileri de haberin önemli unsuru olarak yer almıştır.

Elbette masum insanların katledildiği olaylarla ilgili haberlerde, teröre karşı tavırlı bir üslup kullanılabilir. Hatta, toplumun vicdanı olan gazetecinin, teröre karşı tavır alması ve terörü kötüleyen üslup kullanması görevidir, etik ihlali olarak değerlendirilemez.
Şikayet konusu haberin ‘BELEDİYE ARAÇLARI İDDİASI’ ara başlığı altında yer alan Kulp Belediyesi ile HDP’yi birçok terör eylemlerinin suçlusu gösteren iddialardan başka, ‘Saldırının ardından güvenlik güçlerince PKK’lı teröristlere yönelik, bölgede başlatılan operasyon ise sürüyor’ ifadesinin yer alması, saldırının terör örgütü PKK tarafından yapıldığını açıkça anlatmaktadır. Haberde yer almamakla birlikte Kulp Belediyesi yetkilileri tüm araçlarında GPS bulunduğunu, ekiplerin patlama sırasında olay yerinden uzak bölgede yol çalışması yaptığını söylemişler, buna karşın Belediye Başkanı ve bazı görevlilerin gözaltına alınmasının ise ‘Kayyum atama hazırlığı’ olduğunu iddia etmişlerdir.

Kulp’taki gelişmeler böyleyken ve haber metninden de saldırıyı PKK’nın yaptığı ve asıl failin PKK olduğu anlaşılırken, olayla ilgili olabilecekleri şüphesiyle birkaç mensubunun gözaltına alınanlardan hareketle ‘Saldırıyı HDP yaptı’ manşeti atmıştır. Böylece şikayet edilen haberde, görünür gerçeklik atlanmış; olay bağlamından kopartılmış, gerçek çarpıtılmış; TBMM’de temsil edilen ve milyonlarca seçmeni olan yasal bir parti, kesin kanıt olmadan kanlı eylemin faili olarak gösterilmiştir.

Açıklanan bu nedenlerle şikayet konusu haberde Basın Meslek İlkeleri’nin “Suçlu olduğu yargı kararıyla belirlenmedikçe hiç kimse ‘suçlu’ ilan edilemez’ şeklindeki 9’uncu maddesinin;

‘Yasaların suç saydığı eylemler, gerçek olduğuna inandırıcı makul nedenler bulunmadıkça kimseye atfedilemez’ şeklindeki 10’uncu maddesinin;

‘Gazeteci görevini, taşıdığı görevin saygınlığına gölge düşürecek yöntem ve tutumla yapmaktan sakınır’ şeklindeki 12’nci maddesinin;

ihlal edildiği sonucuna OYÇOKLUĞUYLA varılmıştır.

Netice olarak, ‘Saldırıyı HDP yaptı’ başlıklı haber nedeniyle Yeni Şafak Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik hakkında Basın Meslek İlkeleri’nin anılan üç maddesini ihlalden ötürü KINAMA kararı verilmesine, ihlal bulunduğu görüşünde oy kullananların OYÇOKLUĞUYLA karar verilmiştir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın