BKYK KARARI 2019-25

DOSYA NO                :   2019- 25 

ŞİKAYETÇİ                :  Muhammet ŞİKŞEK (simsek-muhammet@hotmail.com)  
                                  Fatih KALE (fatih_kaleee@icloud.com)  

ŞİKAYET EDİLEN :  Özkan DEMİR ( Akşam Gazetesi Sorumlu  Müdürü)
Atatürk Mahallesi Bahariye Caddesi No:31 İkitelli- KÜÇÜKÇEKMECE/İSTANBUL

ŞİKAYET KONUSU    : 

Akşam Gazetesinde 12.09.2019 tarihinde yayımlanan ‘Hamile oyuncuyla annesine sokakta sevgili dayağı’ başlıklı haberde mağdur Ceren Kaplakaslan’ı dövmekle suçlanan sevgilisi Temel Kankıran’ın fotoğrafının yerine, Özel Harekatçı şehit Komiser Yardımcısı Şükrü Can Kayadibi’nin fotoğrafının kullanıldığını iddiasıyla şikayette bulunulmuştur.

Şikayetçilerden Muhammet Şimşek, 12.09.2019 tarihinde Basın Konseyi’ne internet üzerinden şu başvuruyu yapmıştır:

“Mayıs ayında Şanlıurfa’da şehit edilen Komiser Yardımcısı Polis Özel Harekat Şükrü Can Kayadibi’nin fotoğrafının kullanılması büyük saygısızlıktır. Gereğinin yapılmasını talep ediyorum.”

Şikayetçi, Akşam Gazetesi’nde yayımlanan haberin kupürünü de başvurusuna eklemiştir.

UZLAŞMA ÖNERİSİ          : 

Şikayet  başvurusu, şikayet edilen Akşam Gazetesi Sorumlu Müdürü Özkan Demir’e iletilmiş, posta ‘alındı’ belgesi gelmiştir.

Şikayet edilenin avukatı, Nurtekin Deniz, 03.10.2019 tarihinde Basın Konseyi Genel Sekreterliği’ne 03.10.2019 tarihinde gönderdiği yanıt göndermiştir.

ŞİKAYET EDİLENİN YANITI         :

Şikayet edilenin avukatı aracılığı ile gönderdiği yanıtta, Akşam gazetesinin ilk prova baskısındaki fotoğrafın abonesi oldukları ajans tarafından servis edildiğini belirtmiştir.

Yanlış fotoğraf kullanıldığı fark edilir edilmez kaldırılıp, haberde adı geçenin gerçek fotoğrafın kullanıldığı belirtilen yanıtta, ayrıca şikayetçinin haberle ilgisinin olmadığı, haberin öznesi olmayanların hukuken şikayete hakkının olmadığı savunmuştur. Taraflar arasında uzlaşma sağlanamamıştır.

DEĞERLENDİRME         : 

Şikayet edilenin gönderdiği yanıtta, şikayetçinin haberin öznesi olmadığı bu nedenle de şikayet hakkının bulunmadığını savunması yargılamada söz konusu olsa da olayımızda Basın Meslek İlkeleri denetimi açısından geçersizdir. Zira, şikayetçi bir okurdur ve okurların taraf olduğunun, yayınlardaki yanlışlıklardan dolayı şikayet etme haklarının bulunduğunun kabul edilmesi gerekmektedir.

Şikayet konusu edilen yanlış olan fotoğrafın kullanılmasıyla ilgili gelişme şöyle olmuştur:

İstanbul Ataşehir’de 1 Eylül 2019 günü sevgilisi manken oyuncu Ceren Kalpakarslan ve annesi Nuray Deveci Yeşiltepe’yi dövdüğü iddiasıyla hakkında yasal işlem başlatılan Temel Kankıran’ın tutuklanması, haber ajansı DHA tarafından 11.09.2019 tarihinde abonelerine servis edilmiştir. Olayın detaylı anlatıldığı habere, dövülen mankenin eski eşi şarkıcı Rafet El Roman dahil, tarafların fotoğrafları ve mankenin sevgilisi tarafından dövülme anını gösteren güvenlik kamerası görüntüleri de eklenmiştir.

Tutuklanan Temel Kankıran’ın fotoğrafı yerine Özel Harekatçı şehit Komiser Yardımcısı Şükrü Can Kayadibi’nin fotoğrafını yanlışlıkla servis eden haber ajansı DHA, abonelerine ‘Fotoğraf İptali’ başlığı ve  ‘Sayın Yazı İşleri Müdürleri’ hitabıyla şu düzeltme notunu geçmiştir:

”Ceren Kalpakarslan ve annesine dehşet yaşatan sevgili tutuklandı, başlıklı haberimizle birlikte geçtiğimiz fotoğraflardan tutuklanan Temel Kankıran’a ait olduğu belirtilen fotoğraf, hatalı eklenmiştir. Haberimizde Kankıran’a ait fotoğraf bulunmamaktadır. Sehven geçilen bu fotoğrafın kullanılmamasını rica ediyoruz. Yapılan bu yanlışlıktan dolayı üzgün olduğumuzu tekrar belirtmek isteriz. DHA”

Ajansın 11 Eylül 2019 günü öğleden sonra geçtiği haberle ilgili saat19.56’da geçtiği düzeltme notundan önce ve sonra bazı televizyon haberlerinde ve gazetelerde sevgilisini döven Temel Kankıran’ın fotoğrafı yerine şehit polisin fotoğrafı kullanılmıştır. Bu yanlış fotoğrafı kullanan bir televizyon kanalı, sosyal medyada büyük tepkiyle karşılaşınca, yanlışlığın kendilerinden değil ‘abonesi olduğu güvenilir bir ajansın servis ettiğini’ açıklayıp izleyicilerden özür dilemiştir.

Oysa söz konusu ajansın ‘Fotoğraf İptali’ notunu abonelerine ulaştığında, gazetelerde ilaveler basılmış, ana gazetenin ilk baskıları da yapılmıştır. Şikayet edilen Akşam Gazetesi’nin prova baskısı ve bazı dağıtım hatlarına giden ilk baskısında, Temel Kankıran’ın fotoğrafı yerine şehit polis Şükrü Can Kayadibi’nin fotoğrafı yer almıştır. Ajansın ‘Fotoğraf İptali’ notunu alan Akşam gazetesi yanlış fotoğrafı sayfadan çıkarmış, tutuklanan Temel Kankıran’ın fotoğrafını kullanmıştır.

Akşam gazetesinin ilk baskısında yapılan yanlışlığın kaynağı, abonesi olduğu haber ajansıdır. Gazetelerin, güvenilir bilinen ve abone oldukları bir ulusal ajanstan gelen her haberi ve her fotoğrafı doğru mudur- yanlış mıdır diye araştırması söz konusu olamamaktadır.

Şikayet edilen, kendisinden kaynaklanmayan yanlışlığı fark eder etmez düzeltmiştir. Bu nedenle gazetecilik etiğine uygun hareket eden şikayet edilenin, Basın Meslek İlkeleri’ni ihlali söz konusu edilemez.
Basın Konseyi Yüksek Kurulu, 06.11.2019 tarihinde yaptığı toplantıda, Genel Sekreterlik önerisini değerlendirip, konuyu tartıştıktan sonra, şikayet edilen gazetenin yanlış fotoğrafı fark edip hemen kaldırması nedeniyle Basın Meslek İlkeleri ihlalinin söz konusu olmadığı OYBİRİLĞİ ile kabul edilmiştir.
SONUÇ            :
Yüksek Kurul, toplantıda yaptığı görüşmeler sonunda Muhammet Şimşek ve Fatih Kale tarafından, Akşam Gazetesi hakkında yaptığı şikayetle ilgili olarak;
          a) Başvurunun kabulüne,

          b) Akşam Gazetesi’nde yayımlanan ‘Hamile oyuncuyla annesine sokakta sevgili dayağı’ başlıklı haber nedeniyle Akşam Gazetesi Sorumlu Müdürü Özkan Demir hakkındaki başvuruda OYBİRLİĞİ ile ‘ŞİKAYETİN YERSİZLİĞİ’ kararı almıştır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın