KARAR TARİHİ : 09.10.2019
KARAR NO : 2019- 20
ŞİKAYETÇİ : Mehmet MERT (Gazete Damga Yönetim Kurulu Başkanı)
Büyükşehir Mah. Belediye Cad. Beylicium AVM Kat:3 No:102 BEYLİKDÜZÜ/İST)
ŞİKAYET EDİLEN : Mahmut TANAL (CHP İstanbul Milletvekili)
(Halkla İlişkiler binası 4. Kat 3 Nolu Banko F 24 TBMM/ANKARA)
ŞİKAYET KONUSU :
Gazete Damga Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mert, gazetede 22.08.2019 tarihinde ‘Milyonluk Tadilat’ başlığıyla yayımlanan haberle ilgili, sosyal medya hesabından ‘Önergedeki detaylar, sorular basında haber olarak yer aldı. Ancak bu gazete, hiç demeç vermediğim halde, benim ağzımdan bazı bilgilerle konuyu manşete taşımış” paylaşımıyla bulunan CHP Milletvekili Mahmut Tanal’ın hakkında şikayette bulunmuştur.
Şikayetçi Mehmet Mert, Basın Konseyi Başkanlığı’na 24.08.2019 tarihinde yaptığı şikayet başvurusunda, şöyle demiştir:
“Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal’ın TBMM’ye sunduğu Sultanbeyli Aydos Sosyal Tesisleri’nin tadilat harcamasıyla ilgili soru önergesini 22 Ağustos 2019 günkü sayımızda gazetemiz manşetinden haberleştirdik.
İstanbul’un haftanın her günü yayımlanan, her ilçede muhabir barındırmaya çalışan, en iddialı kent gazetesi olmamızla birlikte İstanbul’un her karış toprağında ‘neler oluyor, neler dönüyor’u gazetecilik etik çerçevesinde birinci görevimiz olması yanı sıra bir milletvekilimizin Meclis’e sunduğu en ufak bir soruyu da haber yapmamız gerektiğine rağmen. Sayın milletvekili bizim görevimizi yerine getirdiğimiz durumu sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlar ile medya etiğine aykırı hareket ettiğimizi öne sürmüş ve kamuoyuna bizi şikayet etmiştir.
……
Bu duruma ve sayın milletvekiline siz basın meslek örgütü tarafından gereğinin yapılmasını arz ve talep ederiz.”
Şikayetçi Mehmet Mert ayrıca gazetesinde 26.08.2019 tarihinde yazdığı ‘Milletvekilliği kimlere kalmış’ başlıklı köşe yazısında, aynı konuya değinmiş, söz konusu soru önergesinin kendilerine 20.08.2019 tarihinde mail ile geldiğini hatırlatarak şu ifadelere yer vermiştir:
“Önergeyi 22 Ağustos 2019 Perşembe günü ‘MİLYONLUK TADİLAT’ başlığıyla gazetemizde manşete taşıdık. En küçük saptırma yapmadık.
….
Ve haberimiz ciddi yankı uyandırarak Sultanbeyli Belediyesi iddialara cevap verdi.
Kaldı ki haber bizden başka çok yerde aynı şekilde haber oldu. Gelin görün ki Milletvekili Mahmut Tanal sosyal medya hesaplarından sadece bizim gazeteyi, GAZETE DAMGA’yı kamuoyunun önünde tartışmaya açtı.
Takipçilerine şikayet etti.
….
Cumhuriyet Halk Partisi gibi köklü bir siyasi partide milletvekilliği kimlere kalmış, vekillik ile şovmenlik birbirine karıştırılmış diyerek bir kez daha üzüntülerimi sizlerle paylaşıyorum.
…
Umarım bu durum bir çok milletvekiline ve basın mensubuna bir çok şey gösterir.
Umarım bu durumu Milletvekili Tanal da iyi anlar ve analiz eder, Gazete Damga’yı görevini yaptığı için takdir etmek zorunda olmasa da suçlamaz, hakaret etmez, kamuoyu önünde tartışmaya açmaz.”
UZLAŞMA ÖNERİSİ :
Şikayet başvurusu, şikayet edilen CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’a internet üzerinden gönderilmiş, kendisiyle irtibat kurularak başvurunun ulaştığı bilgisi teyit edilmiştir.
Şikayet edilen Mahmut Tanal, şikayet başvurusundaki iddialara iki sayfalık yazılı yanıtını, Basın Konseyi Genel Sekreterliği’ne 25.08.2019 tarihinde iletmiştir. Taraflar arasında uzlaşma sağlanamamıştır.
ŞİKAYET EDİLENİN YANITI :
Şikayet edilen Mahmut Tanal verdiği yanıtta, CHP İstanbul Milletvekili sıfatıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Ak Partili Sultanbeyli Belediyesi’nin Aydos Sosyal Tesisleri’nin tadilatı için yaptığı harcama miktarının açıklanmasını talep ettiğini belirtmiştir. Yanıtında 10 maddelik soru önergesine de yer veren Mahmut Tanal, bu önergenin 20 Ağustos 2019 tarihinde internet haber sitelerinde ‘AKP’li belediyeden tadilat için 8 milyon lira’ başlığıyla haber olarak yer aldığını belirttikten sonra şu ifadelere yer vermiştir.
“Gazete Damga isimli İstanbul merkezli yayın organı ise 22 Ağustos’ta manşetten ‘Milyonluk tadilat’, ‘8 milyon harcandı’ başlıklarıyla yayınladığı haberde, soru önergesini ikinci planda tutarak, tırnak içi ifadelerle kendilerine özel demeç verdiğim algısı oluşturmuştur. Gazete Damga’nın söz konusu manşeti ve sitesinde yer alan haber dili incelendiğinde bu fark edilecektir.
Ak Parti ve Sultanbeyli Belediyesi’ndeki iç hesaplaşmayı da dikkate alınca ağzımdan çıkmayan ifadelerin gazetede yer almasından rahatsızlık duydum. Bu sebeple Twitter hesabımdan Gazete Damga’nın söz konusu manşetini ‘Sultanbeyli Aydos Sosyal Tesisleri’nin tadilat harcamasıyla ilgili soru önergesi vermiştim. Önergedeki detaylar, sorular, basında haber olarak yer aldı. Ancak bu gazete, hiç demeç vermediğim halde, benim ağzımdan bazı bilgilerle konuyu manşete taşımış. Bu medya etiğine aykırıdır’ ifadeleri eşliğinde paylaştım.
Asıl hakkında kınama kararı alınması gereken özel demeç verilmiş gibi haber yayınlayarak kamuoyunu, okuyucularını yanıltan Gazete Damga isimli medya kuruluşudur.
Söz konusu bilgilendirmeyi ekleriyle birlikte dikkatinize sunuyorum. İyi çalışmalar dilerim.”
DEĞERLENDİRME VE SONUÇ :
Basın Konseyi’nin şikayetleri değerlendirme yetkisinin kapsamı ‘Basın Konseyi Çalışma Kuralları ve Başvuruları Değerlendirme Usulleri’ adlı belgede düzenlenmektedir. Söz konusu düzenlemenin 12. maddesine göre, Basın Konseyi Yüksek Kurulu (BKYK) “Basın (medya) mensupları ve basın (medya) organları hakkındaki başvuruları, Basın Meslek İlkeleri’nin ‘Mesleki Uygulamalara’ ilişkin maddeleri bağlamında değerlendirir.” Keza, 13. maddeye göre “Basın Konseyi’nin bir şikayeti ele alması için, herhangi bir kimsenin Türkiye’de yapılan herhangi bir yayın veya böyle bir yayında görev yapan herhangi bir gazetecinin meslek uygulaması hakkında, usulüne uygun şekilde başvuruda bulunması yeterlidir.” Yine 15. maddede de “Şikayet edilen basın mensubu veya basın (medya) organının yetkilisinden bahsedilmek suretiyle” konuya açıklık getirilmektedir.
Bu bakımdan, bir gazetecinin, gazeteci olmayan diğer herhangi bir kişinin herhangi bir eylemine karşı şikayette bulunması ve bu şikayetin incelenmesi, Basın Konseyi Yüksek Kurulu’nun ‘Basın Meslek İlkeleri’ne uygunluk denetimi kapsamında ele alabileceği bir konu değildir. Şüphesiz, bir basın organı veya mensubu, kendisine yönelik herhangi bir eyleme dair Konseyimize başvuruda bulunabilir. Fakat bu başvurunun incelenme yöntemi, ‘Basın Meslek İlkeleri’ne uygunluk denetimi değildir. Anılan ‘İlkeler’, sadece gazetecilik faaliyetlerine uygulanır.
Durum böyle olunca, şikayet edilen milletvekili Mahmut Tanal’ın şikayet konusu davranışı hukuki ve etik açıdan haklı veya doğru olsa da olmasa da, ‘Meslek Uygulaması’ kapsamında Yüksek Kurul’ca inceleme konusu edilemez. Zira, şikayet edilen gazeteci değildir, yaptığı paylaşım da haber veya Basın Meslek İlkelerini ilgilendiren bir ‘yayın’ değildir.
Açıklanan bu nedenlerle, Gazete Damga Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mert’in, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal hakkında yaptığı başvurunun kabul edilebilir olmadığına OYBİRLİĞİ ile karar verilmiştir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.