REFERANS: 2018- 10
ŞİKAYETÇİ; Nuray Barış
ŞKİYAT EDİLEN: Isparta’daki www.bomba32.com.tr haber sitesi sorumlusu Mustafa Baş
ŞİKAYET KONUSU:
Isparta’daki www.bomba32.com.tr internet sitesinde 1 Mart 2018 tarihinde, Afrin’de şehit olan uzman çavuş Burhan Açıkkol’un aileye henüz haber verilmeden adının ve fotoğrafının yayınlanması
Şikayetçi Nuray Barış, www.bomba32.com.tr internet sitesinin, şehit düşen Ispartalı her askerin adını daha resmi heyet gidip şehit ailesine haber vermeden yayınladığını, bunun da şehit yakınlarının sağlıklarını riske soktuğunu ve resmi görevlileri zor durumda bıraktığını savundu.
Son olarak da Afrin’de şehit olan uzman çavuş Burhan Açıkkol’un ailesine görevli heyet daha haber vermeye giderken bu internet sitesinde ‘Şehidimiz Var Ispartam’ başlığıyla yayınlanan haberde şehidin adının yazıldığını belirten Nuray Barış, şikayet başvurusunda şöyle dedi:
“1 Mart günü Isparta ilinde ailesinin ikamet ettiğini öğrendiğimiz jandarma uzman çavuş Burhan Açıkkol’un şehit haberi geldi. Haber vermekten sorumlu ekip kendi içinde haberleşirken hazırlıklar tamamlanmadan bahse konu yayın organı haberi saat 21.57’de geçerek şehidin adını açık olarak belirtmiş fotoğrafını da eklemiş haberi yayınlamıştır. Ekip, toplanmadan teker teker şehit ailenin evine münferit olarak gitmek zorunda kalmıştır. Eve ilk ulaşan Vali Yardımcısı ve Jandarma Komutanı ailenin bilgisi olduğunu görmüştür. Ailenin sağlık problemi yaşadığı ve kafalarında birçok soru olduğu belirlenmiştir. Aldıkları acı haberin doğruluğundan bile emin olamayan aile şok içindeydi.”
Şehit ailelerine haberi, mülki amir başkanlığında ilgili kurumların üst düzey yöneticilerinden oluşan bir heyetin sağlık ekibi eşliğinde giderek verdiği belirtilen şikayet başvurusunda, “Şehitlerimiz ve kıymetli aileleri, içinde bulunduğumuz coğrafyada bize güç veren en önemli manevi değerlerimizdir. Şehit aileleri bize şehitlerimizin emanetidirler. Bu duygularla size bildirdiğim yayın organının her şehit haberinde bu kutsal değerleri acımadan hiçbir etik kurala uymadan çiğnediğini bildirir, gereğinin yapılmasını, toplum vicdanı gereği arz ederim” denildi.
UZLAŞMA VE DİĞER KONULAR
Şikayet başvurusu www.bomba32.com.tr internet sitesine ulaştırıldı. İnternet sitesinin sorumlu müdürü Mustafa Baş verdiği yanıtta, 1 Mart 2018 tarihinde ‘Şehidimiz Var Ispartam’ başlıklı haberde Afrin’de şehit olan 5 asker arasında Ispartalı uzman çavuş Burhan Açıkkol’un da bulunduğunu çok erken öğrendiklerini, ancak gerekli hassasiyeti gösterip, aileye haber verildikten sonra yayınladıklarını savundu.
Facebook’ta saat 21:12’den itibaren Ispartalı kullanıcılar tarafından şehit uzman çavuş Burhan Açıkkol’un adı ve fotoğrafıyla paylaşıldığını belirten Mustafa Baş, “Biz ise şehit haberinin aileye ulaştığını öğrendikten sonra, yani saat 21:57’de sitemiz Bomba32’de yayınladık. Ülkemiz için önem taşıyan ve manevi olarak büyük hassasiyet içeren şehit haberi sosyal medyada zaten saatler öncesinde yayılmaya başlamış, şehit ailesinin yakınları ve komşuları çoktan taziye ziyareti için şehit evine gelmişlerdi” dedi. Mustafa Baş, bu paylaşımlardan örnekler de gönderdi.
Sorumlu müdür Mustafa Baş, resmi görevlilerin şehit ailesinin evine tek tek gitmelerinin haberi yayınlamalarıyla ilgisinin bulunmadığını da savunarak, “Zaten haber yayınlanmadan önce Isparta Vali Yardımcısı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Jandarma yetkilileri acı haberi vermek için şehit evine gitmişti. Biz bunun teyidini aldıktan sonra haber yayına verdik. Kaldı ki, haber içerisinde Genelkurmay Başkanlığı’nın resmi açıklaması da bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.
DEĞERLENDİRME VE SONUÇ
Gelen her şehit haberi toplumu sarsmakta, ancak yine de ‘ateş düştüğü yeri yakmakta’ ve en büyük acıyı şehit yakınları çekmektedir. Evladının şehit olduğu haberini alınca kalp krizi geçirip vefat eden anneler- babalar olmuştur. Bunun üzerine şehit ailelerine haberi, yanlarında sağlık ekibiyle giden resmi görevlilerin vermesi uygulaması başlatılmıştır. Onlara sağlık hizmeti ve psikolojik destek sağlanarak, devletin yanlarında olduğu gösterilmektedir.
Buna mukabil, gazeteci, teknolojideki gelişmeler sayesinde habere çok hızlı ulaşabilmektedir. Hakkari’deki terör saldırısını oradaki bir görevli, İzmir’deki gazeteci arkadaşına anında fotoğrafıyla tüm bilgileriyle ulaştırabilmektedir. Ayrıca sosyal medya paylaşımları da önemli bir kaynaktır.
Şikayet edilen internet haber sitesi Isparta’nın yerel haber sitelerinden biridir. Küçük bir il olmasına karşın en fazla şehit veren iller arasında olan Isparta’da şehit cenazelerinde büyük kalabalıklar toplanmaktadır ve halk duyarlıdır. Bu nedenle de internet sitesinin, şehit haberlerini en hızlı şekilde ve en geniş şekilde verme çabası normaldir. Habere hızla ulaşmış ve yayınlamıştır.
Şikayet edilen sitenin sorumlusu verdiği yanıtta ‘resmi görevlilerin şehit ailesine haber verdikten sonra haberi yayınladık’ demiş, şehidin adının ve fotoğrafının sosyal medyada paylaşılmasından neredeyse bir saat sonra haberi kullandıklarını belirtmiştir.
Kaldı ki, gazeteci elindeki haberi yayınlamak için resmi açıklama yapılmasını, yetkililerin izin vermesini beklemek zorunda da değildir. Haberciler, ‘Kıyametin kopacağını önceden haber verirsen kahin olursun, gecikirsen kıyamet senin başında kopar’ sözünü hiç unutmaz. Gazetecinin haberinde gözeteceği temel hususlar, haberin gerçek olması ve kamu yararının varlığıdır.
www.bomba32.com.tr internet sitesinde yer alan ‘Şehidimiz var Ispartam’ haberi gerçektir. Şehitler konusunda son derece hassas olan Isparta gibi bir ilde yayın yapan internet haber sitesi de kamuoyunu bilgilendirerek kamusal görevi yerine getirmiştir.
Bu bakımdan Basın Konseyi Yüksek Kurulu internet haer sitesi www.bomba32.com.tr hakkında yapılan başvuruda oybirliği ile ‘şikayetin yersizliği’ karar almıştır.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.